30/3/08

3. Tractaments que rep l'aigua


Potabilització de l’aigua


Procés de potabilització

  • Aigua rebuda directament de rius, de llacs o del subsòl.

  • Primer filtre (reixeta): separa elements de grans dimensions


  • Desarenador: separa la sorra


  • Segon desarenador: acaba de separar la sorra

  • Cloració: elimina microorganismes


  • Decantador: separa el fang


  • Filtres de sorra: acaben de separar petites partícules


  • Ozonització i desinfecció: es la difusió del gas ozó a l’aigua per matar la major part dels virus i bacteris


  • Filtres de carbó actiu: eliminen males olors i sabors

  • L'aigua depurada es fica en dipòsits o torres d’aigua on s’emmagatzema i es distribueix a través de la xarxa de canonades fins a les aixetes de les cases


A les plantes modernes en comptes de ozonització es fa nanofiltració:

Consisteix en filtrar l’aigua a pressió a través de membranes molt fines amb milions de forats minúsculs per cada cm2

Així s’eliminen millor els contaminants com ara pesticides, virus i matèries orgàniques en dissolució.

En el cas d’algunes aigües subterrànies el tractament que es duu a terme és més simple però en el cas de les aigües procedents de rius i llacs el tractament ha de ser complert.

Depuració de l’aigua

Les aigües usades o residuals són tractades per retornar-les a la natura en bones condicions.

Procés de depuració

1. Tractament primari o pretractament

  • Filtrat: reté els residus més grans (bosses de plàstic, papers, etc.)

  • Desarenament: separa la sorra i la graveta de l’aigua

  • Desgreixatge: separa i recuperar les matèries greixoses de l’aigua. Du a la superfície els greixos.


  • Primera decantació: recull la major part de les matèries en suspensió en forma de fang i llot.

2. Tractament secundari

  • Tractament biològic: en uns dipòsits oxigenats uns determinats bacteris transformen les matèries o residus orgànics.

  • Segona decantació: recull els materials aglutinats pels bacteris en forma de llot. Amb aquest procés l’aigua ja es pot retornar al mar, sense risc de que degradi el medi ambient.

  • Dipòsit de llots: part dels llots s’utilitzen com adob agrícola i una petita part s’incinera.


Tractament de l’aigua a les plantes modernes:

L’ozonització es substituïda per la nanofiltració

Dessalinització

És un procés que permet separar la major part de les sals de l’aigua del mar per produir aigua dolça de bona qualitat per al consum humà.

Tipus:

  • Dessalinització per destil·lació

    Una part de l'aigua salada s'evapora i es condensa en aigua dolça. El calor obtingut per la condensació serveix per escalfar la nova aigua que s'ha de destil·lar.
  • Dessalinització per congelació

    Es polvoritza l'aigua del mar e una camera refrigerada a baixa pressió. Es formen uns cristalls de gel sobre la sal. Aquests es separen i renten amb aigua dolça i així s'obté l'aigua dolça.

  • Dessalinització mitjançant evaporació llampec

    L’aigua es introduïda en una camera a pressió baixa. Algunes gotes s’evaporen immediatament, després son condensades per obtenir aigua dessalada. Es repeteix el procés amb aquella aigua que no s’ha evaporat.

  • Dessalinització mitjançant formació d’hidrats

    No s’utilitza gaire. Per obtenir aigua dessalada l’aigua es posada en contacte amb sals anhidres reutilitzables.

  • Dessalinització per osmosis indirecta

    La més utilitzada al mediterrani i que per tant explicarem més detalladament.

Procés de tractament d'osmosis indirecta
  • Entrada de l’aigua
  • Dipòsit de entrada i cloració
  • Pretractament i filtració
  • Procés de osmosis
  • Tractament final
  • sortida de aigua tractada

video del procés d'osmosis indirecta



Cartell dels tractaments que rep l'aigua

No hay comentarios: